מאת יפעת דהן חורב

מה מומלץ שלא לעשות בראיון עבודה, כדי למנוע פסילתך באופן כמעט אוטומטי?

ברוח החגים וחשבון הנפש, אספנו מהמראיינים המקצועיים שלנו את שמונת ה"חטאים" הבלתי נסלחים ביותר בראיון עבודה. לקרוא וליישם:

  1. הכפשת מקומות עבודה קודמים  מחפש עבודה שבמהלך ראיון מכפיש את מקום העבודה הקודם שלו או את מעסיקו הקודם יוצר רושם שלילי ומעלה אצל המראיין את התהייה – "האם גם עלינו הוא ידבר כך לאחר עזיבתו". לכן, גם אם ממש סבלת ממשרתך הקודמת, המנע מ"לירוק לבאר" ממנה שתית ולהשמיץ את החברה, את הבוס או את עמיתיך לעבודה. השתדל להתמקד בדברים החיוביים ובמידת הצורך, באם אתה נשאל, השתמש בניסוחים עדינים ודיפלומטיים כגון: "היו בינינו חילוקי דעות מקצועיים", "התנהלות החברה פחות התאימה לאופי ולצרכים שלי" וכדומה.
  1. הופעה מוזנחת ביותר – מועמד שמגיע בבגדים מקומטים, בשיער פרוע ובאופן כללי בהופעה מוזנחת ומרושלת במיוחד, יוצר באופן מיידי דחייה אצל המראיין. לכן, אל תגיע לראיון עבודה כשאתה בדרכך לים או כשאתה נראה ככה. התלבש בצורה מכובדת, בבגדים נקיים ומגוהצים. כפכפיי אצבע, מכנסיים קצרים או גופיה אינם הולמים ראיון עבודה בשום חברה ובשום מקצוע (למעט אם אתה מועמד לתפקיד מציל).
  1. התנהגות מזלזלת/ מתנשאת- כניסה לראיון העבודה עם משקפי שמש על העיניים (למעט במקרים בהם הם מתפקדים גם כמשקפי ראיה – וגם אז, עליך להסביר זאת למראיין), לעיסת מסטיק במהלך הראיון, ישיבה "מרוחה" ולא מכובדת על הכיסא - כל אלו מביעים זלזול וחוסר הערכה כלפי המראיין, ועלולים להפחית מראש את סיכוייך להתקבל למשרה או אפילו לגרום לפסילת מועמדותך באופן כמעט מיידי. גם איחור משמעותי ללא הודעה על כך יוצר רושם שלילי ועלול לפגום בסיכוייך. המנע מלשדר זלזול או שחצנות במהלך הראיון ולהביע את עצמך באופן מתנשא.
  1. מענה לשיחת טלפון באמצע ראיון- בדומה לנאמר בסעיף הקודם, גם מועמד שעונה לשיחה בטלפון הנייד במהלך הראיון מביע בכך זלזול כלפי המראיין. לכן, טרם כניסתך לחדר המראיין דאג לכבות את הטלפון הסלולרי או להעבירו למצב שקט, ולהניחו בתיקך. במידה ושכחת לעשות כן והטלפון מצלצל במהלך הראיון – אל תענה! סגור אותו באופן מיידי והתנצל על כך בפני המראיין. אם במהלך הראיון אתה אמור לקבל איזושהי שיחה דחופה בנוגע לעניין אישי, משפחתי, בריאותי וכדומה, הודע על כך מראש למראיין בתחילת הראיון והתנצל על כך (אמירה בנוסח: "אני מתנצל מראש אך אני מחכה לשיחה דחופה מאוד שהיתה אמורה להגיע עוד לפני הראיון, ואני מבקש את רשותך לענות", תתקבל בהבנה).
  1. "פלישה" למרחב האישי של המראיין - מועמד שעם הכניסה לחדר המראיין מיד מניח על שולחנו את המשקפיים / המפתחות / הסלולרי שלו, מיד משדר מסר סמוי של "פולש". עליך לזכור כי השולחן המפריד בינך לבין המראיין הוא עדיין שולחן העבודה של המראיין ולכן אין זה במקום שתניח עליו את חפציך. אין זה גם ראוי שתשחק בדבר מה המונח על השולחן, גם אם מדובר ב"משחק מנהלים" מסוג אלה המצויים במשרדים רבים ומפתים כל כך לשחק בהם (כדוגמת מטוטלת כדורים, מגנט סיכות, מעמד עטים וכדומה), ועל אף שהדבר נעשה בהיסח הדעת ותוך כדי מענה על שאלה. לכן, בראיון העבודה כדאי לשמור על המרחב האישי של המראיין, וגם אם נראה לכם כי מדובר בעניין שולי וחסר חשיבות, הוא יכול להשפיע, בתת המודע של המראיין, על החלטתו לגבי עתידכם. כמו כן, זכור כי התעסקות כלשהי עם ידיך במהלך מענה על תשובות יכולה להעיד על עצבנות יתר, והדבר אינו חיובי במיוחד.
    יתרה מכך, כבר נתקלנו במועמדים ש"הגדילו לעשות" ואפילו העיפו מבט במסך המחשב של המראיין. בין אם הדבר נעשה בהיסח הדעת ולא במכוון, ועל אחת כמה וכמה אם הדבר נעשה מתוך מטרה "להציץ" ולראות מה קורה שם באותו רגע או איזה מייל התקבל , למותר לציין כי הדבר אינו מקובל ואפילו נחשב כמעשה חצוף, שעלול לפגוע בסיכוייך להתקבל לעבודה. לכן, טרם כניסתך לחדר המראיין, הכנס את כל חפציך לתיק והנח אותו על הרצפה לצד מושבך, שמור על ידייך במרחב שלך, (רצוי, אגב, להשאירן פתוחות ולא שלובות) ומקד את מבטך אל עבר המראיין , ללא "פזילות" לצדדים או לכיוון מסך המחשב שלו.
  1. חוסר ידיעה לאיזה תפקיד מתקיים הראיון - על חשיבותה של ההכנה לקראת ראיון העבודה כבר דובר רבות, אך גם אם אינך נוהג להתכונן, מן הראוי שתדאג, לכל הפחות, לברר לאיזו משרה אתה עומד להתראיין ובאיזו חברה מדובר, בעיקר אם אתה נשלח לראיון באמצעות חברת כ"א / השמה. מועמד שמגיע לראיון ללא הבנה בסיסית מהי המשרה המוצעת ובמה עוסקת החברה מקטין באופן משמעותי את סיכוייו להצליח בראיון.
  1. חוסר עקביות בתשובות ואי התאמה בין הנאמר בראיון לבין המופיע בקורות החיים - מועמד שבמהלך הראיון עונה תשובות שאינן תואמות לדברים המצוינים בקורות החיים שלו גורם להפחתת סיכוייו להתקבל למשרה באופן משמעותי. כך, לדוגמא, אם סיפרת בראיון שלמדת בחו"ל לפני כ-4 שנים, ובקורות החיים מצוין שעבדת בשנים אלה במקום עבודה כלשהו בארץ, ברור שמשהו לא מסתדר. סביר להניח שהדבר יעלה אצל המראיין ספקות לגבי אמינותך ויגרום לפסילת מועמדותך באופן כמעט מיידי. לכן, בהצגת הדברים ובמענה על שאלות המראיין היצמד לקו"ח ששלחת לארגון. זאת ועוד, פעמים רבות נוהגים מראיינים מקצועיים לשאול שאלות על אותו נושא במס' אופנים שונים ובנקודות שונות במהלך הראיון, כך נבדקת אמינות תשובותיך. גם חוסר עקביות בתשובות מטיל ספק באמינותך ועלול ליצור אצל המראיין תחושה של חוסר ביטחון לגביך ולהעדפת מועמד אחר על פניך.
  1. חוסר סבלנות וחוצפה בעת ההמתנה - כלל ידוע הוא שראיון העבודה מתחיל עוד לפני הכניסה לחדר המנהל. להתנהגותך בעת ההמתנה לראיון יכולה להיות השפעה מכרעת על הצלחתך או כישלונך בראיון. לכן, גם אם התבקשת להמתין זמן רב עד הראיון, או אם התבקשת למלא טפסים שונים, התנהג בנימוס ובסבלנות. אם המתנת זמן רב ואין באפשרותך להמתין עוד, מכל סיבה שהיא, הסבר זאת לגורם הרלוונטי ונסה לתאם מועד חדש.

לסיכום, הצלחה בראיון העבודה אינה משימה פשוטה. זהו תהליך מורכב דיו מכדי שמראש נפסול את סיכויינו בשל טעויות בסיסיות כגון אלה שהוצגו במאמר. כיצד נכון וכדאי להתנהג בראיון, תוכלו לקרוא עוד במאמר הכנה לראיון עבודה, אך חבל להנמיך את סיכויינו בצורה משמעותית רק בשל הופעה מוזנחת, התנהגות מזלזלת, גסות, חוצפה וחוסר אמינות. חשוב לברר לאיזה תפקיד אתה מתראיין, לדבוק באמת במהלך הראיון ולהתנהג בנימוס ובאופן מכובד.

בהצלחה!

© כל הזכויות שמורות לחברת אורטל משאבי אנוש
המאמר מנוסח בלשון זכר מטעמי נוחות, אך פונה לנשים וגברים כאחד.

אורטל ולעבודה - למה לחפש עבודה כשאפשר למצוא?