מאת יפעת דהן חורב

תומר, חייל משוחרר, חיפש עבודה והגיע לאחד הסניפים שלנו. תומר ביקש לדעת מהן אפשרויות התעסוקה העומדות בפניו. יועצת ההשמה הציגה בפניו מס' כיוונים ועדכנה אותו בכמה משרות פנויות שעשויות להתאים לו. אך תומר דחה את כולן על הסף: "המשכורת נמוכה מדי, אני לא מעוניין...", הוא השיב.

"זוהי טענה שאנו שומעים לא פעם מצד מחפשי עבודה חסרי ניסיון, שנמצאים בתחילת דרכם המקצועית", אומרים המומחים של אורטל משאבי אנוש. "והיא מוטעית ביסודה. בדרך כלל מדובר בחיילים משוחררים או בוגרי תואר ראשון שרק סיימו את לימודיהם, ואלה פעמים רבות מפספסים משרות "שוות" במיוחד, גם אם המשכורת בהן אינה גבוהה כל-כך, רק מכיוון שהם אינם מכירים בערכן של ההטבות הנלוות לשכר".

ברוב המקרים, תהליך מציאת עבודה אינו פשוט, ולכן אין זה נכון מצדך, מחפש העבודה, לשלול מראש משרות רק בשל גובה השכר בהן. פעמים רבות לצד המשכורת מוצעים גם תנאי ההעסקה ששווים כסף, ואסור לזלזל בהם.

גם אם אתה מתלבט באשר למשרה מסוימת או שאתה צריך להחליט בין שתי הצעות שהגיעו בו זמנית, קיימים שיקולים נוספים שעליך לקחת בחשבון, ולכן לא מומלץ שתערוך את הבחירה רק על פי המשכורת המוצעת.

אז לאילו הטבות, מעבר לשכר, כדאי לשים לב, וכמה הם שוות לך?

  1. ארוחות  קיימים מקומות עבודה רבים, בעיקר ארגונים גדולים, המספקים ארוחות לעובדיהם. בחלקם מדובר בארוחות בחדר האוכל של החברה ובחלקם מדובר בתלושי מזון התקפים במסעדות שבאזור ועימן קיים הסדר כלשהו. חלק מהחברות מעניקות מימון מלא לארוחות עובדיהן וחלקן מסבסדות את מחיר הארוחה, כך שהעובד משלם על כל ארוחה סכום סמלי של מס' שקלים בודדים. כך או כך, אם תעבוד בארגון המספק ארוחות לעובדיו – אתה מרוויח: עלות ממוצעת של ארוחה במסעדת מזון מהיר או במסעדות בהן יש ארוחה עסקית בצהריים היא כ- 25-30 ש"ח (אלא אם תעדיף להביא אוכל מהבית כל יום). בחישוב של קניית ארוחה אפילו רק 3 פעמים בשבוע – זוהי הוצאה של 300 ₪ לפחות לחודש, שנחסכת ממך.
  2. טלפון נייד – כמה אתה משלם כיום על הסלולארי שלך? אנו מעריכים כי מעבר לחבילת השיחות והגלישה אתה משלם גם עבור המכשיר. אם תקבל אותם ממקום עבודתך , גם אם מדובר בכלי שישמש אותך לעבודה, הרי שתהנה ממנו גם באופן פרטי, לכן זוהי הוצאה שנחסכת ממך (למעט תשלום שווי מס, המחוייב על-פי חוק). יתרה מכך, בארגונים גדולים רבים מוצעים מבצעים ומסלולים אטרקטיביים לעובדים ולבני משפחותיהם, כך שגם אם לא תקבל טלפון ממקום העבודה, תוכל אתה וקרוביך ליהנות מתוכנית מוזלת.
  3. חדר כושר – המודעות לאורח חיים בריא הגיעה בשנים האחרונות גם לתחום התעסוקה. ארגונים רבים כיום מעודדים פעילות ספורטיבית של עובדיהם, חלקם באמצעות מכוני כושר או חוגי ספורט וחלקם במימון קבוצות בליגות למקומות עבודה. פעילות שכזו חוסכת לך כ- 250-350 ₪ לחודש, שהינם מחיר ממוצע למנוי בחדר כושר.
  4. מחשב נייד – בתפקידים רבים כיום, ביניהם במשרות של מכירות שטח בחברות התקשורת למיניהן, מספקים לעובדים מחשב נייד. זהו אמנם כלי עבודה, אך הוא נשאר ברשותך גם בזמנך הפרטי ומאפשר לך לחסוך כ- 2500-5000 ₪ - מחירו הממוצע של מחשב נייד אחר, אותו היית צריך לרכוש לעצמך אלמלא קיבלת אותו ממקום עבודתך.
  5. רכב– בתפקידים בהם מקבלים רכב צמוד לצורך ביצוע התפקיד, הרכב משמש אותך גם בזמנך החופשי שלאחר העבודה ובסופי שבוע, ולמעשה חוסך לך רכישת רכב או מאפשר התניידות בשני רכבים במשפחה (כמובן שעל הטבה זו חל חיוב מס ומומלץ לברר מראש על איזה סכום מדובר, כדי שלא תופתע מהחיוב). אם היית צריך לקנות רכב ולחשב את עלויות הרישוי, הביטוח, הטיפולים השנתיים, הוצאות הדלק ואובדן הערך הכספי ככל שעוברות השנים, תגיע לעלות של כ-3,000 עד 4,000 ₪ לחודש בממוצע, שנחסכים ממך.
  6. הטבות ייחודיות בתחום פעילותה של החברה – חברות רבות, בעיקר הגדולות שבהן, מספקות לעובדים ולבני משפחותיהם הטבות והנחות בתחום פעילותה של החברה. כפי שחברות הסלולר מאפשרות לעובדים ולבני משפחותיהם ליהנות ממסלולים מוזלים בשיחות מהטלפון הסלולארי (כמוזכר בסעיף 2), כך גם חברות האינטרנט מאפשרות לעובדיהן גלישה חינם או מוזלת, חברות הביטוח מעניקות הנחה בביטוחים השונים, החברות הקמעונאיות מעניקות הנחות בסניפיהן וכדומה. גם כאן מדובר ברכיב ששווה כסף, אך קשה לחשב את שוויו מראש. אם, לדוגמא, אתה עובד בחברת רהיטים גדולה, המעניקה 30% הנחה לעובדיה, ואתה קונה ספה במחיר של כ-3000 ₪, - ההטבה הזו שווה לך 900 ₪ (!).
  7. הנחות במסגרת פעילות רווחה - במרבית הארגונים הגדולים קיימת פעילות רווחה לעובדים, הכוללת, בין היתר, גם מבצעים והנחות לעובדים ולבני משפחותיהם במגוון רחב של אתרי בילוי ופנאי, כגון: כרטיסים מוזלים להצגות ולפסטיבלים, הנחות בבתי מלון ובצימרים, וכיוצ"ב. גם זו הטבה ששווה כסף אך קשה לאמוד את שוויה מראש.

כפי שניתן לראות, רק מסעיף ההטבות ניתן להרוויח תוספת של בין 700 ש"ח (כשאתה מקבל ארוחות וטלפון נייד), ועד 6000 ש"ח (כשאתה מקבל גם רכב ומחשב נייד) – אלו סכומים מכובדים שמתווספים למשכורתך מדי חודש ואסור לזלזל בהם. הוסף על כך עמלות ובונוסים שנלווים לשכר בחלק מהתפקידים, ותיווכח כי השכר שהחשבת בטעות כנמוך, מסתבר דווקא ככדאי ביותר.

מעבר לאלו, ניתנים כמובן גם ימי חופשה, דמי הבראה, ימי מחלה, ביטוח פנסיוני, קרן השתלמות, ביטוח רפואי וכדומה – שגם הם שווים כסף בסופו של דבר.

וזה לא הכל. קיימים פרמטרים נוספים שכדאי לשים לב אליהם לפני קבלת העבודה, מלבד השכר וההטבות, להלן העיקריים שבהם - בחן היטב האם הם חשובים לך:

  • אפשרויות קידום – האם חשוב לך שבמסגרת התפקיד המוצע לך תוכל להתפתח ולהתקדם? האם מדובר בתפקיד שהינו בר צמיחה לאורך זמן בארגון ?
  • עניין ואתגר האם מדובר בתפקיד מעניין, שיכול להעניק לך סיפוק מקצועי? האם התפקיד הולם את כישוריך, השכלתך ויכולותיך ? ואם לא – האם בעתיד תוכל להתקדם לתפקיד שכזה?
  • יציבות החברה האם מדובר בחברה ותיקה ויציבה או בחברה קטנה? האם מדובר בענף שנמצא בצמיחה או בירידה ?
  • מיקום– האם מקום העבודה קרוב למקום מגוריך ? האם הגישה אליו נוחה ? האם יש לכך חשיבות בעיניך?

לסיכום, השכר הוא אמנם פרמטר חשוב בבחירת מקום עבודה, אך לא תמיד הוא החשוב ביותר. עליך לקחת בחשבון מס' רב של קריטריונים וזאת בהתאם למצבך האישי, המקצועי, המשפחתי ועוד. לכן, גם אם השכר אינו גבוה, אך לצידו תנאים והטבות ששוות כסף, ובמקביל מדובר במשרה בחברה גדולה ויציבה, שתאפשר לך לצבור ניסיון ולהתקדם בעתיד- מומלץ לך לשקול את העניין לחיוב.

בהצלחה.

© כל הזכויות שמורות לחברת אורטל משאבי אנוש
המאמר מנוסח בלשון זכר מטעמי נוחות, אך פונה לנשים וגברים כאחד.
 

אורטל ולעבודה - למה לחפש עבודה כשאפשר למצוא?