ברוכים הבאים
בעבר פורסמה באמצעי התקשורת ידיעה אודות קורס ראשון מסוגו להכשרת חשמלאיות מטעם חברת החשמל והתמ"ת. מטרת היוזמה הייתה לשבור את המיתוס לפיו מקצוע החשמל הינו מקצוע גברי ולהגדיל את מס' הנשים הפועלות בו. הדבר שימש הוכחה נוספת לכך שמקצועות החשמל הם מהמקצועות המבוקשים בישראל, וקיים במשק (וגם אצלנו) מגוון רחב של משרות פנויות בתחום זה.
אז מה הם בעצם מקצועות החשמל? כיצד נכנסים לתחום ואיזו השכלה נדרשת? ננסה להשיב על הכל בסקירה שלהלן (המאמר מתייחס לנשים וגברים כאחד והשימוש בלשון זכר נעשה מטעמי נוחות בלבד):
תחום מקצועות החשמל הינו תחום מתקדם, הנחשב, כאמור, לאחד המבוקשים במשק. הוא מקנה לעוסקים בו תפקיד מעניין והכנסה כלכלית גבוהה, כמו גם יכולת להתקדם, הן כשכירים והן כעצמאים. זהו תחום מקצועי המחייב הכשרה מיוחדת, ובלעדיה לא ניתן לעסוק בו.
לפיכך, קיים בשוק מגוון רחב של מכללות ובתי ספר, במסגרתם ניתן ללמוד קורסים בחשמל.
הקורסים עוסקים בהכשרת חשמלאים בדרגות שונות. כל סוג של חשמלאי מורשה לבצע עבודות חשמל ברמות שונות. משרד התמ"ת מגדיר 30 סוגים שונים של חשמלאים , אנו נפרט אודות העיקריים שבהם:
התפקידים הראשונים בסולם הדרגות, הינם: חשמלאי עוזר וחשמלאי מעשי, כשמהם ניתן להתקדם לתפקידים הבאים.
חשמלאי עוזר - רשאי לבצע תיקונים ועבודות חשמל במתח נמוך (מתח של 50-1000 וולט) רק בליווי ובפיקוח של בעל רישיון מסוג גבוה יותר.
חשמלאי מעשי - מוסמך לבצע עבודות חשמל במתח נמוך באופן עצמאי, ולכן הוא מספיק עבור רוב עבודות החשמל הביתיות. מעבר לכך, מותר לחשמלאי מעשי לתכנן ולטפל במערכות בזרם של עד 40 אמפר.
הכשרה: השתלבות בשני מקצועות אלה מחייבת לימודים להכשרת חשמלאי מעשי, שאפשריים במכללות רבות. הלימודים נמשכים כשנה- שנה וחצי, לרוב בתדירות של פעמיים בשבוע, כשתוכנית הלימודים נמצאת תחת פיקוח מקצועי של משרד התמ"ת. תנאי הקבלה להכשרה זו כוללים בדרך כלל 10 שנות לימוד (אם כי קיימות מכללות הדורשות גם 11 שנות לימוד, ואחרות המסתפקות ב-9). לעיתים נדרש גם ניסיון מוכח בעבודות חשמל, אך לרוב לא מדובר בדרישת חובה אלא ברקע כלשהו (לדוגמא מהשירות הצבאי). לימודים לחשמלאי מעשי מוכרים לצורך מימוש כספי הפיקדון לחיילים משוחררים.
בוגרי הקורס מקבלים בסיום הלימודים תעודת גמר חשמלאי מעשי ממשרד התמ"ת, וכן רישיון בכפוף לתקנות החשמל. המשמעות בפועל היא קבלת רישיון "חשמלאי עוזר", ולאחר ניסיון של שנתיים קבלת תעודת "חשמלאי מעשי".
אפשרויות תעסוקה: חשמלאי בעל ניסיון של פחות משנתיים נחשב חשמלאי עוזר והוא חייב בפיקוח של חשמלאי בכיר יותר. עבודתו כרוכה, לעיתים, גם בעבודה פיזית. לאחר כשנתיים, כשיהפוך לחשמלאי מעשי, הוא יוכל להשתלב בעבודה כשכיר בחברות לעבודות חשמל, חברות לאחזקת מבנים, חברות תשתיות חשמל, וכמובן חברת חשמל.
אפשרויות קידום: חשמלאי מעשי יכול להמשיך ללימודי חשמלאי מוסמך , ולאחר מכן לימודי חשמלאי ראשי וחשמלאי מתח גבוה. לחילופין ניתן לפנות ללימודי הנדסאי חשמל, הנדסאי אלקטרוניקה או מהנדס חשמל או אלקטרוניקה.
שכר : כ- 5000-7000 ₪
חשמלאי מוסמך הוא הדרגה השנייה בהיררכיית החשמלאים. הוא רשאי לבצע את כל עבודות החשמל (מתח נמוך ומתח גבוה), וכן הוא רשאי לתכנן ולטפל במערכות חשמל בתלת פאזיות, בזרם של עד 80 אמפר ( X803 אמפר ) . לפיכך רשאי החשמלאי המוסמך לטפל במוצרים חשמליים שונים בבית ובתעשייה, גם אם מדובר בעבודות מורכבות ביותר.
הכשרה: הלימודים לתעודת חשמלאי מוסמך מתבצעים אף הם במכללות השונות, תחת פיקוח של משרד התמ"ת, ונמשכים בדרך כלל שנתיים. תנאי הקבלה הבסיסיים הינם : לפחות 10 שנות לימוד, תעודת חשמלאי עוזר או ניסיון של שנתיים לפחות בתחום החשמל. ההכשרה הינה רחבה, וכוללת לימודי מתמטיקה, פיסיקה, אלקטרוניקה תעשייתית, בטיחות וגהות ועוד, כמו גם התנסויות מעשיות בביצוע עבודות חשמל ברמה של חשמלאי מוסמך.
לבוגרי הקורס שיעמדו גם בבחינות החיצוניות תוענק תעודת גמר מטעם משרד העבודה והרווחה. במידה ובוגר הקורס אינו בעל רישיון חשמלאי מעשי, הוא יהיה זכאי לרישיון חשמלאי עוזר. לאחר שנת וותק אחת הוא יוכל לקבל רישיון חשמלאי מעשי, ולאחר שתי שנות וותק נוספות יזכה לרישיון חשמלאי מוסמך.
אפשרויות תעסוקה וקידום: חשמלאי מוסמך יוכל להשתלב בעבודות פיקוח, תכנון ובנייה בחברות תשתיות, חברות חשמלאים בעלי רישיון בכיר יותר בתחום החשמל, או חברת החשמל. קיימת גם אפשרת להתפתח כעצמאי. חשמלאי מוסמך יוכל להתפתח ללימודי חשמלאי ראשי או מתח גבוה, או ללימודי תואר הנדסאי או מהנדס חשמל ואלקטרוניקה.
שכר: כ- 7000 – 10,000 ש"ח.
חשמלאי ראשי רשאי לבצע את כל עבודות החשמל במתח נמוך ובמתח גבוה, וכן הוא רשאי לתכנן ולטפל במערכות חשמל בזרם של עד 250X3 אמפר.
ללימודי חשמלאי ראשי יכולים להתקבל בעלי תעודת חשמלאי מוסמך. הלימודים אורכים כשנה וחצי, בדרך כלל בתדירות של פעם בשבוע, ומוכרים לצורך תשלום באמצעות פיקדון לחיילים משוחררים. בדומה לתעודת חשמלאי מעשי או מוסמך, גם לימודי חשמלאי ראשי הינם בפיקוח משרד התמ'ת, וכך גם תעודת הגמר והרישיון המוענק בסיום הלימודים.
אפשרויות תעסוקה: חשמלאים ראשיים רבים מתפתחים כעובדים עצמאים, או כשכירים בחברות קבלניות בתחום החשמל, תשתיות חשמל, או חברת החשמל. חשמלאים ראשיים יכולים להתפתח ללימודי חשמלאי מתח גבוה או ללימודי הנדסאי או מהנדס חשמל ואלקטרוניקה.
שכר: כ- 10,000-15,000 ₪.
4 חשמלאי מתח גבוה –
חשמלאי מתח גבוה רשאי לעבוד עם מתקנים וציוד מתח גבוה, כולל תיקונים ואחזקה שוטפת, התקנה ופיקוח.
הכשרה: הלימודים לתעודת חשמלאי מתח גבוה נמשכים לרוב כחצי שנה, בתדירות של פעמיים בשבוע, כשתנאי הקבלה הם תעודת חשמלאי מוסמך או חשמלאי ראשי. בסיום הלימודים זכאים הבוגרים לתעודת גמר וכן רישיון חשמלאי מתח גבוה (מפעיל מערכות מתח גבוה) מטעם משרד התמ"ת, בהתאם לתקנות חוק החשמל.
אפשרויות תעסוקה: חשמלאי מתח גבוה הינו מקצוע מבוקש מאוד, במסגרתו ניתן לעבוד במגוון רחב של מקומות עבודה. חשמלאי מתח גבוה יכול להשתלב בתפקידים שונים במערכות חשמל במתח גבוה בחברות תשתיות, חברות קבלניות, חברות אחזקת מבנים חברת חשמל ועוד, או לעבוד כעצמאי. כמו כן, חשמלאי מתח גבוה יכול להמשיך ללימודי הנדסאי או מהנדס חשמל ואלקטרוניקה. לאחר מספר שנות עבודה ורכישת ניסיון, ניתן להתקדם גם לתפקידים בכירים כגון ניהול מחלקות.
שכר: כ-10,000 – 20,000 ש"ח
תחום הנדסת החשמל הינו תחום שהולך ומתפתח כל העת, תוך שהוא משפיע על מגוון רחב של היבטים בעולם הטכנולוגי המתקדם בו אנו חיים, החל מאספקת חשמל לשימוש ביתי או תעשייתי, ענף המחשבים, רובוטיקה, מיכשור רפואי, ציוד תקשורת ועוד. לפיכך, מדובר בתחום שהביקוש בו לבעלי מקצוע מוסמכים, המסוגלים לתת מענה לבעיות מקצועיות בתחומי התכנון, הפיקוח, ההתקנה והתחזוקה של מערכות אנרגיה והספק הינו גבוה במיוחד.
בתחום זה שני דרגים: הנדסאי חשמל ומהנדס חשמל:
א. הנדסאי חשמל - רשאי לבצע עבודת חשמל במתח נמוך עד 630*3 אמפר לרבות תכנון, ובמתח גבוה על-פי תוכנית מאושרת של חשמלאי-מהנדס.
הכשרה: לימודי הנדסאי חשמל נפרסים על פני שנתיים עד שלוש שנים, בסיומם מקבלים הבוגרים תעודת חשמלאי מוסמך. לאחר שנת ניסיון אחת מסיום הלימודים זכאי לדרגת חשמלאי ראשי ולאחר שנת ניסיון נוספת זכאי לדרגת חשמלאי הנדסאי.
אפשרויות תעסוקה: תעודת הנדסאי חשמל מאפשרת להשתלב בשוק העבודה בתחומי הביטחון, הבנייה, חברות פיתוח, ייצור והיי-טק או אפילו לפתוח חברה פרטית בה הם משמשים כקבלני חשמל. הנדסאי חשמל, לא יוכל לעסוק בתחומים של מתח גבוה, לדוגמא ויתמקד בעיקר בתחומים של התקנה, תחזוקה ופיקוח.
שכר: כ- 6000 -10000 ₪
ב. מהנדס חשמל - רשאי לערוך כל תכניות חשמל ולבצע את כל עבודות החשמל. מהנדס חשמל אחראי בדרך כלל על הפיתוח והפיקוח, הוא בעלת אחריות גדולה יותר מהנדסאי חשמל.
הכשרה: לימודי הנדסת חשמל הינם לימודים אקדמאיים לתואר B.Sc - מוסמך למדעים בהנדסת חשמל ונמשכים כ- 4 שנים. מכיוון שלהנדסת חשמל תחומים רבים, במוסדות לימוד רבים בוחרים הבוגרים לקראת סיום לימודיהם להתמחות באחד התחומים, כגון: תקשורת מחשבים, רשתות, בקרה, עיבוד אותות ועוד.
תנאי הקבלה בדרך כלל: ציון בחינה פסיכומטרית של כ-550 ומעלה (תלוי במוסד האקדמי שבו נערכים הלימודים). בגרות מלאה עם 4-5 יחידות במקצועות המתמטיקה, הפיסיקה והאנגלית.
אפשרויות תעסוקה: מהנדסי חשמל תופסים עמדות מפתח בארגונים וחברות רבים. ניתן למצאם בחברות הייטק, במגזר הפרטי והציבורי, בחברות הסלולר, בתעשיות הביטחוניות, בחברות בנייה גדולות, במועצות מקומיות ובתחומים נוספים.
שכר: כ- 11,000 – 15,000 ₪.
לסיכום,
תחום החשמל הינו תחום שאפשרויות התעסוקה והקידום בו רבות ומגוונות. זהו תחום שבו קיימת חשיבות רבה לרכישת הניסיון המקצועי בכל שלב בסולם הדרגות, החל מתפקידים של חשמלאי עוזר וחשמלאי מעשי, ועד לתעודות של חשמלאי מוסמך וחשמלאי ראשי. קידום מעבר לדרגה זו מצריך לימודי הנדסאי או מהנדס חשמל, אך גם מי שרכש השכלה של הנדסאי או מהנדס חייב להתחיל לצבור ניסיון מעשי כדי להצליח להגיע לתפקידים נחשקים. זהו ללא ספק תחום שבו ניסיון מעשי בשטח ורכישת התעודות המקצועיות בנוסף להשכלה האקדמית – הם הכרחיים.
ובאשר לניסיון - בעוד שבתחומים רבים שבהם נדרש ניסיון קשה למתחילים ולחסרי הניסיון להיכנס ולהשתלב בתחום, בתחום החשמל, בשל הביקוש הגבוה, חברות גדולות רבות מחפשות גם את הצעירים, בוגרי הקורסים והלימודים בחשמל, ומספקות להם עבודה ואפשרות לצבור ניסיון ולהתקדם.
כמובן שככל שאתה מחזיק בתעודה גבוהה יותר ובעל יותר שנות ניסיון בתחום, פתוחות בפניך יותר ויותר אפשרויות להשתלב בחברות גדולות כמו חברת חשמל, חברות אחזקת מבנים, חברות מוצרי חשמל וכו', וליהנות משכר גבוה ומתנאי ההעסקה מצוינים.