מאת יפעת דהן חורב

גם בתקופה של צמיחה במשק וגם בתקופה של מיתון, קיים ביקוש לעובדים במגוון תחומים. חברות כח אדם והשמה, הינן אחד המקורות המרכזיים באמצעותו מוצאים רבים ממחפשי העבודה מקומות תעסוקה, זאת לאור העובדה שחברות רבות מעדיפות שכל נושא גיוס ומיון המועמדים ייעשה באמצעות חברות כ"א והשמה מקצועיות.

בכל זאת, לא רבים ממחפשי העבודה מכירים את היתרונות שבפניה יזומה לחברות כ"א והשמה ולעיתים אף נתפסים במיתוסים שאינם נכונים.

באורטל משאבי אנוש, מסייעים לכם לעשות סדר בדברים :

1. המיתוס - אני צריך לשלם כדי להירשם בחברות כח אדם והשמה.
טעות. השירות שמספקות חברות כח אדם אינו כרוך בתשלום. החוק אוסר על חברות כח אדם והשמה לגבות כל תשלום ממחפש העבודה, אפילו לא דמי רישום. חברות כח האדם מקבלות תשלום אך ורק מהמעסיקים מחפשי עובדים, וזאת במסגרת הסכם מסחרי בין החברות. הנהנים העיקריים מכך הם מחפשי העבודה, שיכולים ליהנות מניסיון והכוונה מקצועית חינם אין כסף.

2. המיתוס - חברות השמה וחברות כ"א מתאימות רק למי שמחפש עבודה זמנית.
טעות. חברות כח אדם והשמה מספקות הן שירות השמה והן העסקה. בשניהם היא מסייעת למחפש העבודה למצוא עבודה גם לטווח הארוך וגם לטווח הקצר. במסגרת ההשמה, "משדכת" החברה בין מחפש העבודה למשרה המתאימה לו והקשר בין העובד לחברה המעסיקה מתנהל במישרין ולאורך זמן, ללא התערבותה של חברת ההשמה. במקרה של העסקה, קיימת אפשרות גם למשרה לתקופה קצרה וגם לתקופה ארוכה. למעשה חברת כ"א יכולה לפתוח למועמד דלת כניסה לחברות המובילות במשק, כאשר בחודשי העבודה הראשונים מועסק העובד דרך חברת כח אדם ולאחר מכן, במידה ונמצא מתאים, קיימת אפשרות שייקלט להיות עובד חברה.

3. המיתוס - בעידן האינטרנט, אני יכול לראות לבד את כל משרות הדרושים, ללא עזרה של חברת כ"א.

טעות. לא הרבה יודעים זאת, אבל לא כל המשרות הפנויות מתפרסמות במודעות הדרושים במודעות הדרושים או באתרי חיפוש העבודה. בחברות כח אדם וההשמה קיים מלאי גדול של משרות, גם אלו שלא תמיד מתפרסמות באתרי הדרושים. זאת ועוד, חברות כ"א המובילות מייצגות מאות חברות מובילות במשק, במגוון תחומים ובכל רחבי הארץ, כך שמחפש העבודה יכול לקבל תמונה רחבה של כלל שוק העבודה, ולהשוות בין רמות שכר ותנאי העסקה של חברות ומשרות שונות, והכל במקום אחד ומבלי להתרוצץ מחברה לחברה.

4. המיתוס - אני יכול להסתדר לבד ולהגיע לראיונות ישירות אצל החברות המחפשות עובדים, אין שום יתרון בפניה לחברות כח אדם והשמה.

טעות. לפניה לחברות השמה יתרונות רבים, כשהעיקרי שבהם הוא העדיפות הקיימת אצל המעסיקים למועמדים שמגיעים דרך חברות ההשמה על פני מועמדים הפונים באופן עצמאי. בעוד שאלה, האחרונים, לא עברו עדיין שום סינון ולכן מועברים לתחתית ערימת קורות החיים, המועמדים המגיעים דרך חברת השמה גדולה ומוכרת מקודמים אל ראש הערימה ומיד מזומנים לראיון, מתוך ידיעה שאם חברת ההשמה המליצה על אותו אדם, משמע שכבר עבר סינון ראשוני ונמצא מתאים לתפקיד.

5. המיתוס - תנאי ההעסקה של עובדי חברות כ"א פחות טובים משל עובדים "רגילים".

טעות. "על עובדי חברות כח אדם חל הסכם קיבוצי שנחתם בשנת 2004 בין הסתדרויות העובדים לבין חברות כח אדם, אשר קיבל צו הרחבה של שר התמ"ת. במסגרת הסכם זה, זכאים עובדי חברות כח האדם לתנאי העסקה טובים יותר מהנדרש על-פי החוק. לדוגמא: עובדי חברות כ"א זכאים ל-24 ימי מחלה בשנה (הטבה של 6 ימים מעל הנקבע בחוק דמי מחלה), וליום חופשה נוסף בשנה מעל המחוייב בחוק. יש לציין כי במגזר הציבורי ההסכם הקיבוצי אינו חל על העובדים, ולכן לגביהם חל סעיף "השוואת תנאים" בחוק, המחייב את חברת כ"א לספק לעובד את התנאים שעמיתיו באותו מקום עבודה (ולא עובדי כ"א), מקבלים.

6. המיתוס - חברות כ"א יקראו לי לפגישה בסניפן מבלי שתהיה להן עבודה להציע לי ורק יבזבזו את זמני.

טעותככלל, ההמלצה למחפשי העבודה הינה להיכנס לסניף חברת כח אדם גדולה וידועה הקרוב למקום מגורים ולקבל ייעוץ והכוונה מיועצי ההשמה. זאת ועוד, לחברות משאבי האנוש הגדולות יש אלפי משרות מסוגים שונים ובתחומים מגוונים, ולכן יש סיכוי גדול למצוא בהן עבודה. במידה והפנייה אל חברת ההשמה נעשתה באמצעות האינטרנט או הטלפון, יזומן המועמד לסניף רק באם יש לחברה משרות המתאימות לו. במקרה שאין כרגע משרות מתאימות למועמד, יישמרו קורות החיים שלו במאגר וכשתהיה משרה מתאימה, יועצי ההשמה יצרו עימו קשר. יש לציין כי אם המשרה המבוקשת אינה בתחום טיפולה של אותה חברת כח אדם, מן הראוי כי תודיע על כך מראש למועמד, על מנת שיפנה לחברה אחרת בעלת משרות בתחום זה.

7. מיתוס - אני אפנה לחברת כח אדם רק לאחר שאחליט על כיוון תעסוקתי.

טעות. ממומלץ להגיע לחברות כח אדם לצורך ייעוץ והכוונה, שכאמור, ניתנים בחינם. יועצי ההשמה המקצועיים שבחברות משאבי האנוש הגדולות יכולים לסייע בבחירת כיוון מקצועי וניהול קריירה ולספק נקודת מבט רחבה יותר על שוק העבודה.

 

  1. מיתוס - הפניה לחברות כח אדם מתאימה רק עבור מקצועות בדרג נמוך, או לאוכלוסיות מסוימות.
    טעותבחברות משאבי אנוש מגוון רחב של משרות, בתחומים ובדרגים שונים, גם בדרגי ניהול בכירים. כיום מרבית החברות המובילות במשק, לרבות תחומי ההיי-טק, הפיננסיים, התעשיה, התקשורת, ועוד, מעדיפים לגייס את עובדיהן באמצעות חברות משאבי אנוש מקצועיות.

    9. מיתוס - כשמדברים על "עובדי קבלן" הכוונה היא לעובדי חברות כח אדם.
    טעות.זו טעות נפוצה מאוד, ולכן חשוב להבהיר: "חברות קבלן" או "קבלני שירותים" אינן חברות כח אדם. בשוק העבודה של היום מקובל להעביר תחומים מסוימים למיקור-חוץ ( outsourcing ), במסגרתו ניתנים שירותים ספציפיים, כגון: שמירה, אבטחה, ניקיון, תחזוקה ועוד. זאת לא על-ידי חברות כח אדם, אלא על ידי חברות או קבלנים מתמחים בתחום מסוים – אלו הן "חברות הקבלן" או "קבלני שירותים" . ראוי לציין כי חברות כ"א פועלות על פי חוק חברות כח אדם. יתרה מכך, חברות כח אדם ומשאבי האנוש גם חתומות על הסכם קיבוצי מול ההסתדרות, במסגרתו זכאים עובדי חברות אלו לתנאי העסקה טובים יותר מהנדרש על-פי החוק. על חברות קבלן לעומת זאת, מתוקף הגדרתן כמספקות שירותים כגון ניקיון ושמירה (ולא שירותי גיוס והעסקה), לא חל חוק זה. יש לציין כי לאחרונה הוסדרו גם ענפי השמירה, האבטחה והניקיון על-ידי הסכמים קיבוציים, ועל כן גם תנאי העסקתם של עובדי קבלן בתחומים אלה שופרו באופן משמעותי.
© כל הזכויות שמורות לחברת אורטל משאבי אנוש
המאמר מנוסח בלשון זכר מטעמי נוחות, אך פונה לנשים וגברים כאחד.
 

אורטל ולעבודה - למה לחפש עבודה כשאפשר למצוא?