ברוכים הבאים
סקר שפורסם בעיתון דה מרקר בשנת 2010 בדק מהם הפרמטרים החשובים ביותר שמנהלי משאבי אנוש בוחנים אצל המועמד. מהסקר עלה כי 67% ממנהלי משאבי האנוש ציינו כי הניסיון המקצועי והתפקידים הקודמים הם הפרמטרים החשובים ביותר בשלב קורות החיים, הרבה מעבר להשכלה, לכישורים האישיים ולפרמטרים נוספים.
תוצאות אלו אינן מפתיעות, הרי חשיבותו של הניסיון המקצועי בתהליך חיפוש עבודה ידוע לכולם, אך הן ממחישות ביתר שאת את חשיבות שלב התכנון המוקדם בבניית מסלול הקריירה והעתיד המקצועי – ובכך נעסוק במאמר זה.
תהליך תכנון הקרירה הוא שלב מהותי וחשוב בעתידכם המקצועי, אך לצערנו לא רבים מקדישים לכך מחשבה. נפתח בדוגמא:
עידו, בן 26, סיים כרגע את לימודי ה-BA בכלכלה וחשבונאות. הוא מחפש עבודה, אך בכל מקום שאליו הוא פונה הוא נדחה מכיוון שאין לו ניסיון מקצועי כנדרש. עידו שרת בצבא כלוחם, כשהשתחרר, חיפש עבודה זמנית לכ-6 חודשים, עד הטיול. הוא בחר לעבוד כמתדלק, על מנת לקבל את מענק העבודה המועדפת. כשחזר מהטיול הוא חיפש עבודה במשמרות גמישות שאותה יוכל לשלב עם הלימודים, והיה מרוצה כשמצא עבודה כמלצר במסעדה מצליחה, בה הרוויח טיפים לא רעים. כעת, כשהוא סיים את הלימודים, הוא מחפש עבודה בתחום הפיננסי, אך כאמור, מאחר ואין לו שום ניסיון בתחום, הוא מתקשה למצוא.
חברתו ללימודים, ליאת, בת 26, סיימה אף היא את לימודי ה-BA בכלכלה וחשבונאות, וגם היא מחפשת עבודה בתחום הפיננסי, אך ליאת עברה מסלול מעט שונה משל עידו עד שהגיעו לנקודת זמן זו. היא שירתה בצבא בתפקיד מדריכת ירי. כשהשתחררה עבדה כפקידת קבלה באחת מחברות הביטוח – עבודה זמנית למשך מס' חודשים, עד הטיול. היות והיו לה קצת קשרים באותה חברת הביטוח שבה עבדה, הצליחה, כשחזרה, למצוא עבודה בחברה זו, אך במחלקה אחרת, במוקד הגבייה של החברה, תפקיד שאליו לא נדרש ניסיון קודם, והעבודה בו היתה במשמרות , שהתאימו לה למערכת הלימודים.
כעת עידו וליאת הגיעו לאותה נקודה, שניהם מחפשים עבודה. שניהם ללא ניסיון קונקרטי בתחום הכלכלה והחשבונאות , אך למי לדעתכם תינתן עדיפות בתהליך? בעוד שלעידו לא הייתה שום נגיעה מקצועית לתחום הפיננסים עד כה (למעט העובדה שהוא אולי הרוויח יותר כסף), ליאת עבדה בתחום הגבייה בחברת ביטוח גדולה - ניסיון שעשוי להיחשב לה כיתרון.
בנקודת הזמן הזו עידו לא יכול למצוא במאמר זה תשובות ופתרונות (מצטערים :-)...). הוא הרי אינו יכול להחזיר את הגלגל אחורנית. הוא יכול אולי לנסות להציג את ניסיונו המקצועי בקורות החיים באופן קצת יותר משכנע, אך עבור אלו מכם שנמצאים כרגע בתחילת דרככם המקצועית, זהו בדיוק הזמן לתכנן.
נכון שאצל רבים כל תהליך בניית הקריירה הינו מיידי, מעכשיו לעכשיו, מתבסס על הזדמנויות ועל החלטות רגעיות, וזה בסדר. אם בדיוק השתחררת והציעו לך משרה קלה שתוכל להרוויח המון כסף בזמן קצר – אתה לא בדיוק תחשוב על הטווח הארוך כרגע, כי מה שכרגע נמצא בראש מעיינך הוא הטיול שאליו אתה רוצה לנסוע או הלימודים או כל מטרה אחרת שהצבת לעצמך.
אבל, כדאי בכל זאת לדעת, כפי שבעניין תחום הלימודים אתם מבצעים איזשהו תכנון מוקדם – אתם חושבים מה מעניין אתכם, במה תרצו לעסוק ובמה הלימודים יתרמו לכם, אתם מבררים ומתייעצים ורק אח"כ מחליטים – כך גם בעניין תכנון הקריירה שלכם. לכן לפני שאתם מתחילים לחפש את העבודות הראשונות שלכם (גם אם את העבודה הראשונה לקחתם כמקור פרנסה בלבד) חשבו: במה אני רוצה לעסוק? איפה אני רואה את עצמי בעוד 5 שנים? בעוד 10? אם אני מתכוון ללכת ללמוד – מהו התחום שאליו אני פונה? איזה תפקיד אחפש מיד בסיום התואר?
הגעתם לכיוון מקצועי? מצויין, סמנו אותו כמטרה. וכעת נותר לבחון כיצד תוכלו להגיע לשם. אילו תפקידים יכולים לקדם אתכם לעבר המקצוע הזה, באילו תפקידים תוכלו לרכוש מיומנויות מקצועיות שיסייעו לכם אח"כ בתפקיד זה.
כאן חשוב לזכור: מעסיקיהם הפוטנציאליים של עידו וליאת בדוגמאות הנ"ל אינם מצפים שעם סיום לימודיהם כבר יהיה להם ניסיון עשיר ככלכלנים, לדוגמא, אלא הם מחפשים ניסיון בתחומים פיננסיים כלשהם, על מנת לדעת האם מעבר ללימודים יש להם זיקה כלכלית כלשהי. ברמת העיקרון, מעסיקים בוחנים את עברכם המקצועי לאו דווקא בתפקידים זהים לתפקיד שאליו אתם מועמדים, אלא הם בודקים האם עסקתם בתפקידים שמצריכים יכולות וכישורים הזהים לאלו הנדרשים מתפקיד זה. הם בוחנים באילו ענפים עבדתם, ואם מדובר בענף שבו חברתם עוסקת – מדובר ביתרון. הם בודקים האם עבדתם בחברות גדולות ומוכרות, דבר המהווה יתרון כשלעצמו ברוב המקרים, או בחברות קטנות ופחות ידועות.
את כל הפרמטרים הללו עליך לקחת בחשבון בבואך לתכנן לעצמך מסלול קריירה. גם עבודות זוטרות, או עבודות שלכאורה לא יתרמו לך כלום מלבד מקור פרנסה, יכולות לסייע לך בעתיד לשווק את עצמך בפני המעסיק הפוטנציאלי למשרה מבוקשת.
אם נמשיך את הדוגמא של עידו– נניח שעידו שם לו למטרה להיות מנהל בנק, תפקידים זוטרים בבנקים כגון בנקאי טלפוני או פרונטאלי בבנק, תפקידי הנהלת חשבונות למיניהם, נציג של חברות אשראי וכדומה – יכולים לקדם אותו לעבר מטרה זו.
אך אם עידו היה שואף, לדוגמא, להיות מנהל מסעדה ובהמשך אף לפתוח מסעדה משלו – אין ספק שניסיונו העשיר כמלצר ובהמשך כאחראי משמרת ותפקידים ניהוליים אחרים – יכולים לסייע לו להתקדם לעבר מטרה זו.
דוגמא נוספת: אם עולם התעשייה מעניין אותך ואתה מתכוון ללמוד תעשייה וניהול, הנדסת מכונות, הנדסת ייצור וכדומה, בחר במשרות שיסייעו לך להשתלב בענף, כגון עובד ייצור, מפעיל מכונות וכדומה. בהמשך תוכל להתקדם ולרכוש עוד ועוד ידע וניסיון, שיסייעו לך בהמשך בתפקידים נוספים בענף.
ואם שאיפתך היא משרה ניהולית כלשהו – בחר משרות שיפתחו בך את הכישורים הדרושים לכך, השתלב במשרות שהן בצוות, כך תהיה לך הזדמנות ללמוד על עבודה בצוות ובהמשך להתקדם לתפקיד של ניהול צוות, לדוגמא. בחר במשרות המפתחות יכולות מכירה ושיווק, מאחר ואלו כישורים הנדרשים למרבית מקצועות הניהול, בין היתר, עבודה במוקדי שירות ומכירה יכולה להועיל לך בכך.
לסיכום, אין ספק, המעסיקים רואים את פרמטר הניסיון התעסוקתי כמנבא הטוב ביותר בהתאמה לתפקיד. לכן, חשוב שכבר בתחילת הדרך תתכנן את צעדיך ותבחר בתפקידים רלוונטיים למטרות שלך. כך, בסיום הלימודים לא תהיה חסר ניסיון לחלוטין, אלא תוכל להציג ניסיון כלשהו, זיקה לתחום, אוריינטציה לענף או כל פרמטר אחר שיהווה יתרון על פני מחפשי עבודה חסרי ניסיון אחרים, המתמודדים מולך על אותו תפקיד.
צריך סיוע בתכנון? רוצה לדעת אילו תפקידים יכולים לקדם אותך לתחום שבו אתה מעוניין לעסוק? אתה מוזמן לפנות ליועצי ההשמה בסניפי אורטל, לקבל את המידע הדרוש לך ולהתחיל בבניית הקריירה כבר עכשיו!
בהצלחה!