כללי עשה ואל תעשה בדרך לעבודה הבאה שלך
סיכמנו עבורכם את עיקרי הטיפים הקשורים לחיפוש עבודה, שהובאו אליכם מפי המומחים של אורטל במאמרים השונים. חלקם ידועים פחות וחלקם יותר, אך חשוב לזכור כי מדובר כאן ב"קצה המזלג" בלבד. פירוט ניתן למצוא במאמרים הרלוונטיים בקישורים הנלווים.
הטיפים כתובים בלשון זכר מטעמי נוחות הכתיבה, אך פונים לנשים וגברים כאחד.
שלב חיפוש העבודה
- עדכן את קורות החיים שלך ודאג שיהיו כתובים כראוי וערוכים נכון.
- ציין את פרטיך האישיים בראש המסמך וציין פרט מזהה אחד בכל שורה (אל תציין, לדוגמא כתובת ומס' טלפון באותה השורה). זאת על מנת שגם מערכות אוטומטיות יוכלו לזהות את פרטיך.
- אל תשקר בקורות החיים. קורות החיים צריכים לשקף מציאות אמיתית, גם אם במידה מסוימת מעגלים פינות או לא כותבים את הכל.
- אל תציין בקורות החיים קורסים או תחביבים שאינם קשורים למקצועך – הדבר עלול להעיד כי אינך סגור עם הכיוון המקצועי שבחרת וכי אינך עקבי. במידה והתחביב יכול להעיד או לתרום לתפקיד שאליו אתה מועמד – ציין זאת.
- אינך חייב לציין היכן אתה גר (אתה רשאי כמובן לעשות זאת) , אך בכל מקרה מומלץ לציין על גבי קורות החיים באיזה אזורים אתה מחפש עבודה והאם ברשותך רכב.
- חפש עבודה בכל הדרכים העומדות לרשותך – אתרי חיפוש עבודה, מודעות דרושים בעיתונות, חברות כ"א והשמה, רשתות חברתיות, חברים ומכרים, וכיוצ"ב.
- הירשם באתרי חיפוש עבודה והשתמש ב "סוכן חכם" המודיע לך על משרת חדשות שעודכנו באתר. השירות קיים חינם ברוב אתרי חיפוש העבודה המובילים, וכן באתרים של חברות כח אדם והשמה מובילות.
- התייחס למשימת חיפוש העבודה ברצינות ובכובד ראש – אל תישן כל יום עד הצהריים ואל תסתפק בחיפוש באתרי דרושים רק פעם בשבוע.
- השתדל לשמור על שגרת יום מסודרת כפי שהיתה לך כשעבדת, וזכור כי חיפוש עבודה זו עבודה במשרה מלאה.
- הגדר מספר תחומי חיפוש ואל תדבוק רק במקצוע האחרון שבו עסקת - בדוק עולמות מקצועיים הנושקים לתחום עיסוקך והרחב את חיפוש המשרות גם אליהם.
- שלח את קורות החיים שלך באופן חכם וממוקד - קורות החיים צריכים להיות מותאמים ספציפית לכל משרה, לכן גם אם בסיס המסמך זהה, הבלט את יתרונותיך הרלוונטיים לאותה משרה.
- ערוך מעקב מסודר אחר תהליך חיפוש העבודה - נהל רישום למי שלחת קורות חיים ואיזו גרסה שלחת, תאריך, עם מי שוחחת, אל מי זומנת לראיון ומתי וכדומה.
- שמור על גישה חיובית והאמן בעצמך וביכולתך למצוא את העבודה המתאימה לך .
לפני ראיון העבודה
- כשמתקשרים לזמנך לראיון עבודה – רשום לפניך כל פרט: שם החברה, פרטי המשרה, כתובת מדויקת, דרכי הגעה ברכב / תחבורה ציבורית, וכדומה.
- הימנע מלקבוע כמה ראיונות עבודה בצמידות או בלוחות זמנים צפופים, מאחר ואם תתעכב בראיון אחד זה יגרור איחורים ואי נעימויות גם בראיונות שאחרי.
- נסה כבר בשיחת הטלפון לדלות כמה שיותר פרטים: לאיזה תפקיד, מי המראיין (שמו ותפקידו) וכדומה.
- אם הראיון נקבע לך דרך חברת כח אדם והשמה - התייעץ עם הנציג/ה ובקש טיפים להצלחה בראיון מול אותו אדם.
- לעולם אל תגיע לראיון עבודה לא מוכן –.אסוף רקע אודות החברה מהאינטרנט ולמד פרטים בסיסיים עליה, ואם ניתן, גם על המראיין.
- התכונן לשאלות שעשויות להישאל בראיוןוהכן להן תשובות טובות ומשכנעות.
- מומלץ לערוך סימולציה לראיון עם בן/בת משפחה או חבר/ה, וכך ללמוד היכן כדאי להשתפר. הדבר עשוי גם להפחית אצלך לחץ בראיון עצמו.
- הכן מראש מס' שאלות שמעניינות אותך לגבי פעילות החברה ו/או התפקיד המיועד. אם המראיין ייתן לך הזדמנות לשאול אותן בסוף הראיון – התעניינותך יכולה להרשים אותו.
- הבא איתך עותק של קורות החיים, צילומי תעודות השכלה, מכתבי הוקרה/הצטיינות ו- המלצות בכתב, או לחילופין שמות ומספרי טלפון של ממליצים פוטנציאליים.
- אל תאחר לראיון עבודה – השתדל להגיע 10-15 דקות לפני הזמן.
- אם מסיבה כלשהי את/ה בכל זאת מאחר/ת, או שנבצר ממך להגיע לראיון - הודע על כך לגורם הרלוונטי והתנצל על כך.
- לבוש לראיון עבודה: לעולם אל תגיע לראיון עבודה בהופעה מוזנחת ומרושלת. התלבש בצורה מכובדת ובבגדים נקיים ומגוהצים.
- באופן כללי, יש להתאים את הלבוש לסוג התפקיד שאליו אתה מתראיין. אם אתה מתראיין לתפקיד בכיר – מן הראוי שתלבש חליפה.
- כפכפי אצבע אינם מתאימים לשום ראיון עבודה. גם אם נורא חם בחוץ והם מאוד נוחים.
- כנ"ל קרוקס.
- הימנע מלהגיע עם ג'ינס קרעים לראיון העבודה. אם מדובר בג'ינס "מהוגן" ניתן לשקול זאת, בהתאם לתפקיד אליו אתה מתראיין.
ראיון העבודה
- בראש ובראשונה התייחס לראיון העבודה כאל הזדמנות נפלאה עבורך להשיג את התפקיד ההולם את כישוריך, ולכן שדר יחס חיובי ונכונות לשיתוף פעולה.
- זכור שראיון העבודה מתחיל עוד לפני הכניסה לחדר המראיין. לכן התנהג בנימוס לכל מי שתפגוש.
- אם התבקשת להמתין ו/או למלא טפסים – עשה זאת בנחמדות ובסבלנות.
- אם המתנת זמן רב ואין באפשרותך להמתין עוד, מכל סיבה שהיא, הסבר זאת לגורם הרלוונטי ונסה לתאם מועד חדש.
- בשום מקרה אל תנזוף במראיין על העיכוב בראיון, גם אם ראית אותו "סתם" משוחח בטלפון מחוץ לחברה (וכבר שמענו על מקרים כאלה).
- אם אכן הגעת 10-15 דקות לפני מועד הראיון, מומלץ כי תיגש להסתדר בשירותים. וודא כי לא התלכלכת בדרך וכי אין בין שיניך שום שאריות מארוחת הצהריים (פטרוזיליה למשל).
- אם ברשותך חפצים רבים, תיקים, מעילים וכדומה , השאר אותם אצל המזכירה. לחדר המראיין היכנס עם תיקך האישי בלבד, באופן מכובד ומסודר.
- הקפד להכניס את כל חפציך אל תיקך האישי, כולל טלפון נייד, מפתחות, סיגריות וכו' בטרם כניסתך לראיון. בשום אופן אל תניח את הטלפון הנייד על שולחן המראיין.
- וכמובן אל תשכח לכבות את הטלפון הנייד או להעבירו למצב שקט. במידה ושכחת והטל' מצלצל במהלך הראיון – אל תענה. כבה אותו מיד והתנצל על כך.
- שים לב לפרטים הקטנים – השתדל להימנע מלהגיע לראיון עם מוצרים של החברות המתחרות או הנושאים לוגו שלהם. אם הגעת לראיון בשופרסל לדוגמא הימנע מלהגיע עם תיק הנושא את לוגו מגה.
- אל תיכנס לחדר המראיין עם משקפי שמש על העיניים – הדבר מצביע על זלזול (למעט במקרים בהם הם מתפקדים גם כמשקפי ראיה – וגם אז, עליך להסביר זאת למראיין).
- אם מציעים לך לשתות – בקש כוס מים. לגימת מים מדי פעם במהלך הראיון עשויה לסייע לך.
- אגב, בראיון ראשון לא מקובל לבקש קפה.
- הימנע מהתנהגות מזלזלת ומתנשאת בראיון וכמובן אל תלעס מסטיק.
- שמור על המרחב האישי של המראיין – אל תיגע בחפצים המונחים על שולחנו, גם אם מדובר ב"משחקי מנהלים" למיניהם. הדבר מעביר מסר סמוי של פולש.
- אל תעז "להציץ" במסך המחשב של המראיין - הדבר אינו מקובל ואפילו נחשב כמעשה חצוף, שעלול לפגוע בסיכוייך להתקבל לעבודה.
- היה ענייני מול המראיין ואל תנסה "להתנחמד" יותר מדי. אל תשאל אותו שאלות אישיות ואל תמסור לו ד"ש ממכרים שלך שהוא אולי מכירם. זה שקוף מדי.
- אל תכפיש את מקומות עבודתך הקודמים. המנע גם מלהשמיץ את הבוס או את עמיתיך לעבודה. השתדל להתמקד בדברים החיוביים, ואם יש צורך - השתמש בניסוחים עדינים ודיפלומטיים.
- ענה על שאלות המראיין באופן ענייני וממוקד, זכור שהמראיין הינו אדם עסוק ולכן הימנע מסיפורים ומפרטים מיותרים.
- מצד שני, השתדל לא לענות תשובות של "כן ולא", גבה את התשובה במשפט הסבר או דוגמא.
- הקפד שתהיה התאמה בין תשובותיך בראיון לבין הכתוב בקורות החיים. סתירה בין הנאמר בע"פ לכתוב בקורות החיים מטילה ספק רב באמינותך ועלולה לפגוע בסיכוייך להתקבל למשרה.
- אל תשקר , ברוב המקרים רק תסתבך עם זה.
- היה עקבי בתשובותיך לכל אורך הראיונות וגם בראיונות הבאים (במידה ויהיו). לעיתים נוהגים מראיינים לשאול על אותו נושא בניסוחים שונים ובנקודות שונות במהלך הראיון, וכך נבדקת אמינות תשובותיך.
- אל תעלה את נושא השכר בראיון העבודה הראשון והשני – המתן שהמראיין יעלה את הנושא. במידה והוא לא עושה זאת עד הראיון השלישי – אתה יכול להעלות את הנושא.
- במידה ואתה נשאל מהן ציפיות השכר שלך – הצג ציפיות שכר הגיוניות וריאליות ביחס לגודל החברה, תחום פעילותה, תפקידך, ניסיונך וכיוצ"ב.
שפת הגוף בראיון
- היה מודע לשפת הגוף שלך אך עם זאת השתדל להיות נינוח ורגוע.
- שב זקוף ואל "תימרח" על הכסא.
- צור קשר עין עם המראיין במהלך כל הראיון. אל תסיט מבטך לצדדים בזמן מענה על שאלות המראיין, הדבר עלול להעיד על היסוס בתשובתך.
- דבר בקול רם ובביטחון (אך גם אין צורך לצעוק).
- הימנע מפעולות המעידות על עצבנות: גירוד, משחק באצבעות, רעידות ברגליים, מתיחת החולצה וכד'.
- אל תשב בידיים שלובות על החזה ואל תסגור את כפות ידיך לאגרופים. הדבר מעיד על עמדה שלילית או מתגוננת.
בהצלחה!
© כל הזכויות שמורות לחברת אורטל משאבי אנוש
המאמר מנוסח בלשון זכר מטעמי נוחות, אך פונה לנשים וגברים כאחד.