ברוכים הבאים
קורות החיים שלך הם כרטיס הביקור שלך לחיפוש עבודה, ומהווים הליך שיווק ראשוני בפני המעסיק הפוטנציאלי. באמצעותם עליך למשוך את תשומת ליבו של המעסיק ולגרום לו להבין שאתה עשוי להתאים לתפקיד ושכדאי לו לזמן אותך לראיון. לכן מבנה קורות החיים והדרך שבה הינך כותב את המסמך, הן מבחינת צורתו והן מבחינת תוכנו, חשובים מאוד, בדף זה נרכז טיפים לכתיבת קורות חיים שיעזרו לך ביצירת מבנה ותוכן נכונים בקורות החיים שלך.
במסגרת זו, בחרנו להציג בפניכם את כל השאלות שהפנו אלינו מחפשי העבודה בעניין זה, אם בכתב ואם בע"פ, ואת התשובות לשאלות אלה, דרכן ניתן לקבל את כל המידע הנחוץ לכתיבת קורות החיים נכונה ויעילה.
שאלות- לחץ על השאלה על מנת להגיע לתשובה.
להלן כל השאלות והתשובות ברצף:
למסמך קורות החיים יש מבנה קבוע בדרך כלל:
פרטים אישיים: שם מלא, מספר טלפון, כתובת דוא"ל. ניתן לציין גם: כתובת מלאה (או שם היישוב), שנת לידה, מצב משפחתי וכדומה. יש להקפיד שכל פרט יופיע בשורה נפרדת על מנת שגם מערכות אוטומטיות למיון קורות חיים יוכלו לסרוק את המסמך.
השכלה: פירוט ההשכלה בסדר כרונולוגי הפוך (תחילה יופיע מקום הלימודים האחרון, אחריו זה שלפני כן וכך הלאה), הכולל: לימודים אקדמאיים (או אם אין – לימודים בתיכון), קורסים והשתלמויות שרלוונטיים לתפקיד. יש לציין תקופת הלימוד (בשנים / חודשים), מוסד הלימוד, מגמת הלימוד, וסוג ההסמכה.
ניסיון תעסוקתי: פירוט מקומות העבודה בסדר כרונולוגי הפוך. יש לציין את תקופת ההעסקה (משנה עד שנה), שם החברה (ותחום עיסוקה במידה ומדובר בחברה שאינה מוכרות במשק) ותפקידך, כולל פירוט קצר וענייני, בדגש על ניסיון רלוונטי לתפקיד שאליו אתה פונה. במידה ובאותו מקום עבודה מילאת מספר תפקידים, או שהתקדמת מתפקיד כלשהו לתפקיד בכיר יותר - יש לציין את התפקידים בסדר כרונולוגי יורד ולפרט את שנות הותק בכל תפקיד. מעסיקים נוטים להעריך עובדים שהתקדמו במקום עבודתם וזכו להערכה על ביצוע תפקידם.
שירות צבאי/לאומי: במידה ושרתת בשירות צבאי או לאומי, ניתן לציין את תקופת השירות, חיל/ יחידה ותפקידך. היות והמעסיקים בוחנים כיצד השירות הצבאי יתרום לתפקיד שאליו אתה מועמד, בעיקר אם לא צברת עדיין ניסיון תעסוקתי מספק, כדאי לציין כישורים, ניסיון וקורסים שצברת בשירות הצבאי, הרלוונטיים לתפקיד שאליו אתה מועמד. (יש לציין כי על פי חוק אין חובה לציין את השירות הצבאי).
שפות: ציין את רמת השליטה שלך בכל שפה
תוכנות: ציין את שמות התוכנות שאתה מכיר, וציין את רמת השליטה בהן. (על פי מידת הרלוונטיות לתפקיד).
המלצות: אין צורך לצרף המלצות. במידה ואתה יכול להשיג המלצות בכתב או בע"פ, ציין רק "המלצות יימסרו על פי דרישה". אם הדבר יהיה רלוונטי , אולי תתבקש להציגן בהמשך.
את מסמך קורות החיים יש לכתוב בצורה עניינית כך שלא יעלה על עמוד אחד, וזאת על מנת לשמור על מיקודו של המסמך ולא להתיש את הקורא ולגרום לו להפסיק לקרוא באמצע. יש להימנע מציון פרטים מיותרים או מפירוט יתר שלא לצורך. זכור כי המעסיק שקורא את קורות החיים למד מהם עליך גם מעבר לכתוב, ויכול להבין מכך שאינך יודע להבדיל בין עיקר לטפל.
הקפד לכתוב את קורות החיים בשפה עשירה ובעברית תקנית. ערוך הגהה על מנת לוודא שלא נפלו טעויות דפוס או טעויות בתאריכים וערוך אותם כך שייראו מסודרים ומאורגנים היטב, ולא דחוסים וצפופים.
כמעט כמו דבר – זה תלוי - תלוי באיזה תחביב מדובר ותלוי לאיזו משרה אתה מגיש את מועמדותך. באופן עקרוני, מסמך קורות החיים אמור להיות ענייני וממוקד. לפיכך, אין תרומה רבה לכך שתציין בסוף המסמך מהם תחביביך, בפרט אם מדובר בתחביבים שגרתיים כגון קריאה, סרטים, בישול, תפירה וכדומה. עם זאת, כשמדובר בתחביבים שיכולים לחזק את מידת התאמתך לתפקיד שאליו אתה מגיש את מועמדותך ולתמוך ביכולותיך ובכישוריך הרלוונטיים למשרה המבוקשת. בפרט כאשר אין לך מספיק ניסיון מקצועי, כדאי לציינם. כך, אם לדוגמא אתה מתמודד על משרה שבה חשוב להוכיח חשיבה אסטרטגית, ואחד מתחביביך הינו שח-מט, זהו תחביב שבהחלט ראוי לציון. אם אחד מתחביבך הינו ספורט אתגרי - הדבר יכול להועיל לך אם הינך מתמודד על תפקיד של מנקה חלונות באמצעות סנפלינג או מחלץ בשירותי כיבוי והצלה. מאידך, לא כדאי לציין תחביב זה אם אתה מתמודד על משרות בתחום הכספים או הכלכלה, בהן קיימת עדיפות לעובדים שאינם ידועים כנוטלי סיכונים. לכן, הפעל שיקול דעת ובחן מתי נכון, אם בכלל, לציין את תחביביך.
לא בכל מצב כדאי להוסיף מכתב מקדים. הוספת המכתב מומלצת בעיקר כאשר קורות החיים נשלחים למעסיק מבלי שהוא פרסם מודעת דרושים ועל כן רצוי להוסיף הקדמה כלשהי מעבר לכתוב בקורות החיים. לעומת זאת, כאשר קורות החיים נשלחים למודעה ספציפית, יש פחות צורך במכתב.
במידה וקורות החיים נשלחים למשרה שהדרישות שלה לא נכללות בניסיונך התעסוקתי, או שיש "חור" של כמה שנים, חשוב לצרף במכתב מספר שורות המסבירות למה בכל זאת שלחת דווקא למשרה זו. במידה ואתה פונה לחברות כוח אדם והשמה, מומלץ לציין, על גבי טופס קורות החיים עצמו, באילו תחומים אתה מעוניין למצוא עבודה, על מנת שהטיפול בפנייתך יהיה יעיל יותר.
בהחלט מומלץ שקורות החיים שלך יהיו מותאמים ספציפית למשרה שאליה אתה מגיש מועמדות.
איך עושים זאת? קרא בעיון את דרישות התפקיד כפי שהן מופיעות במודעת הדרושים ובחן היכן בניסיונך המקצועי הן באו לידי ביטוי. שלב בקורות החיים שלך את מילות המפתח, בהן השתמש מנסח המודעה, וכן הדגש מילות מפתח של התחום והתפקיד. אם אין לך ניסיון מתאים – נסה לחשוב כמו המראיין: "אם הייתי מחפש עובד לתפקיד X – מה היה חשוב לי מעבר לניסיון המקצועי?". במקביל, השמט מקורות החיים פירוט יותר בתפקידים שפחות רלוונטיים.
חשוב לדעת: בחברות מובילות המגייסות כמות גדולה של עובדים, וכן בחברות כוח האדם וההשמה הגדולות, משתמשים לא אחת במערכות סינון קורות חיים אוטומטיות. במערכות אלה החיפוש הראשוני אחר קו"ח רלוונטיים לתפקיד נערך על-פי מילות חיפוש המוגדרות על-פי סוג התפקיד והתחום. על כן חשיבות השימוש במילות מפתח הרלוונטיות לתפקיד שבו אתה מעוניין – הינה כפולה ומכופלת.
אם מדובר בחוסר ניסיון מקצועי מאחר וסיימת לימודים לאחרונה (עד 5 שנים מסיום התואר), ציין את העבודות הסטודנטיאליות שבהן עסקת במהלך הלימודים, וזאת על מנת לחפות על העדר הניסיון באמצעות מאפיינים אישיותיים שיעידו עליך כי תועיל לארגון. ברוב המקרים מעסיקים אוהבים עובדים שגם עבדו וגם למדו, הדבר מראה על חריצות, מוסר עבודה גבוה, ועל היותם אנשי עבודה שמוכנים להתאמץ. בכל מקרה, מומלץ לבחון אילו מיומנויות פיתחת במהלך עבודותיך הקודמות (אפילו במסגרת עבודות זמניות לפני הגיוס) ואם הן רלוונטיות לתחום שבו אתה מחפש – ציין זאת בקורות החיים. כך, לדוגמא, כישורים ומיומנויות כגון: תודעת שירות גבוהה, יכולת עבודה תחת לחץ, וכדומה – יכולים להיות רלוונטיים להרבה תפקידים.
בנוסף, מומלץ במקרה הזה לשלוח גם מכתב מקדים, שיצורף לקורות החיים, בו תנסה להסביר מדוע אתה מתאים לתפקיד על אף שאתה חסר ניסיון.
לסיכום,
למסמך קורות החיים חשיבות רבה היות והוא הקובע את הרושם הראשוני שאתה יוצר אצל המעסיק, עוד בטרם ניתנה לך ההזדמנות לעשות זאת פנים מול פנים. לפיכך, כדאי להכין את מסמך קורות החיים בתשומת לב מלאה לכל הפרטים שהוזכרו, החל מחזות אסתטית ומאורגנת של המסמך על פי התבנית המקובלת וכלה במיקוד קורות החיים באופן שיתאימו ככל הניתן למשרה הספציפית שאליה אתה מגיש מועמדות, תוך הבלטת הניסיון והכישורים הרלוונטיים לתפקיד זה.
חשוב לדעת כי פעמים רבות, במקרים שבהם אתה מגיש את מועמדותך למשרה באמצעות חברת כוח אדם והשמה, סיכוייך להתקבל גדולים יותר מאשר אם היית מגיש את מועמדותך באופן ישיר לחברה המעסיקה. ראשית מכיוון שהצוות המקצועי בחברת כוח האדם וההשמה ייתן לך טיפים מקצועיים כיצד לשפר את קורות החיים שלך, ושנית מכיוון שיועצי ההשמה בחברות אלו משמשים עבורך כמעין "סוכנים", ודואגים לקדם אותך אצל המעסיקים, כמובן בהנחה ולאחר ראיון עם נציגיה נמצא שאתה אכן עשוי להתאים לתפקיד.
אז שנה חדשה – התחלות חדשות. אם רק התחלתם לחפש עבודה ואין לכם עדיין קורות חיים – זה הזמן להכין אותם. ואם אתם כבר בעיצומו של התהליך - חדשו ושפרו את קורות החיים שלכם וצאו לדרך צלחה לקראת מציאת העבודה החדשה שלכם.
בהצלחה!