סוף סוף זה הגיע. אחרי תקופה לא פשוטה של שליחת קורות חיים, ראיונות עבודה ומבחני מיון, שהתווספו לעשרות טיפים ועצות שקיבלת ויישמת כדי לשפר את סיכוייך למצוא את העבודה המתאימה לך ביותר - הנה זה קרה – מאמציך נשאו פרי ובשעה טובה, אתה מתחיל לעבוד במקום חדש.
אז קודם כל ברכות! בהחלט מותר לך כרגע לחוש גאווה עצמית על שצלחת את כל התהליך, אבל, ואנחנו באמת לא רוצים להשבית את השמחה כרגע, אין זה אומר שאתה יכול לנוח על זרי הדפנה. העבודה האמיתית רק מתחילה.
כמו כל התחלה חדשה, גם תחילת עבודה במקום חדש מלווה, קרוב לוודאי, בחששות לא מעטים - איך יהיה התפקיד שלי, איך אשתלב בארגון מבחינה חברתית, איך אסתדר עם הממונים עלי וכדומה.
מספר דגשים שיסייעו לך לעבור את השלב הראשוני בעבודה חדשה:
- הגעה בזמן - כמו לראיון עבודה, גם לעבודתך יש להקפיד להגיע בזמן, לפחות בימים הראשונים. איחור כבר ביום הראשון לא עושה רושם כל כך חיובי, לא על מנהליך ולא על חבריך לצוות. לכן, חשוב לברר מבעוד מועד את דרכי ההגעה למקום – אם אתה מגיע בתחבורה ציבורית – ברר את השעות ואת המרחק מהתחנה ועד למקום העבודה. אם אתה מגיע ברכב – ברר באשר לאפשרויות החנייה במקום וכיוצ"ב. בבוקר היום הראשון צא מוקדם על מנת לקחת "מקדם ביטחון" כלשהו לכל עיכוב שלא יהיה, וכמובן - קח בחשבון שבבוקר מרבית כבישי הארץ עמוסים ופקוקים.
- לבוש ליום הראשון בעבודה –ההתרגשות ביום הראשון בעיצומה ואתה כמובן רוצה להרשים את כולם ככל יכולתך. כידוע, הרושם הראשוני חשוב ביותר, ולפיכך גם יש חשיבות לבגדים שתבחר ללבוש באותו יום. לכן ביום הראשון לעבודה מומלץ להתלבש בסגנון דומה לזה שמומלץ בראיון עבודה - לבוש מכובד וסולידי, בצבעים "שקטים" , ובמראה כללי מסודר ונקי. עד שתלמד מהו קוד הלבוש המקובל כדאי ללבוש בגדים פורמאליים, מחוייטים אך לא מחוייטים מדי, בהתאם לתפקידך.
- הצגתך בפני העובדים – במרבית מקומות העבודה המסודרים נוהגים לקחת את העובד החדש לסיבוב בין עובדי החברה או הצוות ולהציגו בפניהם. להצגה זו תפקיד חשוב מבחינתך. ראשית, גם אם לא תזכור את שמות כל בעלי התפקידים (אבל בהחלט מומלץ שתנסה לזכור קצת), לפחות יש לך מושג כללי לגבי התפקידים בחברה ומי ממוקם איפה. שנית, כשמציגים את שמך הקפד שיציינו גם את התפקיד שלך, ואם לא – הוסף זאת אתה, הדבר יתרום לביסוס מעמדך בחברה. נסה לפתח שיחה קצרה עם אותם עובדים שמציגים בפניך, כגון – מהם תחומי האחריות שלו? האם יהיו בינינו ממשקי עבודה משותפים? וכדומה. זו דרך נוספת "לשבור את הקרח" וכמובן שיש לכך גם ערך מקצועי. אגב, אם המנהל הישיר שלך או הקולגה שלך שמקבל אותך ביומך הראשון לא עושה זאת מיוזמתו, אל תתבייש לבקש שיציגו אותך בפני העובדים.
- למידה וקליטה - בימים הראשונים לעבודה התמקד בלמידה וקליטה - נסה לספוג כמה שיותר מידע לא רק לגבי תפקידך, אלא לגבי כל פרט ופרט המתרחש בארגון, כגון: מבנה החברה והסדר ההיררכי, מהי מידת הלחץ או הנינוחות של העובדים, היכן אוכלים צהריים, מדיניות הפסקות, מתי מקובל להגיע לעבודה ומתי ללכת הביתה, ממי מקבלים כרטיס נוכחות והיכן מחתימים אותו, ועוד. הכרת הנורמות המקובלות בארגון חשובה לעין ערוך לצורך ההשתלבות בו, וללא ספק משפיעה על הצלחתך בתפקיד.
- היה חיובי, נחמד ודיפלומטי - זה אולי נשמע מובן מאליו אך קרו מקרים של עובדים שכבר מהיום הראשון או השני לעבודתם הגיעו ממורמרים, התנהגו בהתנשאות כלפי עמיתיהם לעבודה או שידרו מסר של ריחוק ואנטיפתיות. גם אם המשרה הזו היתה סוג של התפשרות מצדך, חשוב להגיע לעבודה באנרגיות חיוביות, עם מוטיבציה גבוהה להשתלב היטב בארגון ולהצליח בתפקיד לאורך זמן. התנהג בנחמדות כלפי כולם, דבר בנימוס והימנע מלהביע דעה שלילית על עניינים שונים הנהוגים במקום. גם אם נדמה לך שהתחברת לאחד העובדים באופן מיידי – הימנע מלרכל איתו על עובדים אחרים, עדיין אינך מכיר היטב את הנפשות הפועלות ואתה עלול להינזק מכך ברמה החברתית.
- ארוחה ליום הראשון - ביום הראשון לעבודה מומלץ להביא עימך כריכים או דבר מה לאכול במהלך היום. זה אולי נשמע עניין שולי אך הוא בהחלט חשוב (בעיקר כשתתקרב שעת הצהריים ובטנך תתחיל להשמיע קולות מחאה). היות ואינך יודע מה נהוג במקום - האם יוצאים לאכול בחוץ, מחממים אוכל מהבית ויושבים יחד או אוכלים כל אחד במקומו – עדיף שיהיה לך משהו זמין בתיק (שלא מצריך חימום, כי אינך יודע אם יש במקום מיקרוגל או טוסטר אובן), ובהמשך כבר תדע איך לנהוג. אם מס' עובדים מזמינים אותך לרדת יחד לארוחת צהריים – כדאי להיענות להזמנה גם אם לא כ"כ נעים לך – זו הזדמנות מצוינת להעמיק את ההיכרות הבלתי פורמאלית ביניכם.
- עמדת עבודה - נכון שלא מקובל לעשות זאת כבר ביום הראשון, אבל לאחר מס' ימי עבודה דאג לארגן לעצמך עמדת עבודה נעימה. בקש ציוד משרדי בהתאם לצרכיך, הבא תמונה של הילדים (ו/או של חיית המחמד שלך) והשתדל ליצור לעצמך סביבת עבודה נוחה.
- חפיפה - חשוב להבין שהימים הראשונים לעבודה (ובחלק מהתפקידים אף השבועות הראשונים), נועדו לצרכי למידה. במרבית התפקידים בימים אלו הציפייה ממך היא רק ללמוד את התפקיד ולא מיד להגיע לתוצאות. לפיכך, נצל זאת היטב – חפיפה טובה ולימוד נכון של התפקיד הם הבסיס להצלחה בתפקידך בהמשך. בשלב זה ילמדו אותך מה כולל התפקיד על כל היבטיו, ומה חשוב שתדע לשם ביצועו. עובדים רבים מעידים כי בימיהם הראשונים לעבודה הם מקבלים עומס של אינפורמציה, והם נוטים להתבלבל או להילחץ. אל תדאג, מה שכרגע נשמע לך קצת "סינית", יהיה בחלוף הימים פשוט וקל עבורך. חשוב שבשלב החפיפה לא תנקוט בגישת "אני יודע הכל" (אגב, זו גישה שאינה מומלצת אף פעם, גם לא אחרי וותק של 10 שנים), אלא תקשיב, תבין היטב את כל המוסבר לך ואל תחשוש לשאול שאלות - זהו בדיוק הזמן המתאים לכך. הקפד לכתוב לעצמך הסברים ונקודות חשובות, אליהם תוכל לחזור אח"כ ולהיעזר בהם לצורך ביצוע עבודתך באופן עצמאי, לפחות בשלבים הראשונים. בהמשך, קרוב לוודאי, לא תצטרך אותם.
- היה סבלני ואל תתייאש מהר - חשוב לזכור, גם אם אחרי יום-יומיים במקום העבודה, המקום או העבודה לא נראים מתאימים לך, התרשמת שלא תוכל להשתלב או שהתפקיד אינו מעניין אותך – אל תתייאש. תן לדברים הזדמנות מאחר והם עשויים להשתנות. לעיתים האדם שמלמד אותך אינו האדם איתו תעבוד בפועל, לעיתים יש דברים שבחפיפה נראים קשים או לא מעניינים אך בפועל התעסקותך עימם בעבודתך היומיומית תהיה זניחה ותתבצע רק אחת לתקופה, ייתכן שמקום העבודה עצמו לא יהיה במקום שבו מתבצעת החפיפה וכיוצ"ב. חבל לפספס מקום עבודה טוב רק כי מיהרת להגיע למסקנות ופעלת בפזיזות. נהג בשיקול דעת ובסבלנות, נסה לעבוד חודש-חודשיים ואז תשוב לבחון את הדברים. בכל מקרה, במידה ואין כל סיכוי מבחינתך ואתה מעוניין לעזוב לאחר תקופה קצרה (של מס' ימים או מס' שבועות) – אל תעלם. גם אם אתה מרגיש לא נעים, הודע על כך למנהל הישיר שלך בצורה כנה ומכובדת, הסבר את עמדתך וסיים ברוח טובה. היעלמות ללא כל הודעה, גם אם זה לאחר יומיים-שלושה בלבד בתפקיד, משאירה רושם שלילי מאוד עליך כעובד ועלולה לסגור בפניך דלתות תעסוקה רבות אחרות.
- היעדרות בימי העבודה הראשונים - השתדל מאוד שלא להיעדר בימי העבודה הראשונים. אם אינך מרגיש טוב באופן קל, בעיקר בחורף, כשרבים מאיתנו מצוננים או משתעלים במידה שאינה חמורה, נסה בכל זאת להגיע לעבודה. עדיף שתגיע ותלך הביתה מוקדם יותר או באמצע היום, מאשר שלא תגיע בכלל. כמובן שאין הכוונה שתגיע קודח מחום או מתפתל מכאבים, אלא כשמדובר במשהו יחסית "נסבל".
- שעות נוספות - בימים הראשונים לעבודה קיימת תמיד דילמה – אם אלך הביתה בזמן – יחשבו שאני לא משקיע, ואם אשאר - אצור איזשהו הרגל ואז כשאלך יום אחד בזמן – לא יראו זאת בעין יפה. מה עושים? כמו תמיד, זה תלוי. חשוב להשאיר את כל האופציות פתוחות ולראות כיצד מתפתח היום. כפי שנאמר, בימים הראשונים אתה אמור לספוג כמה שיותר מידע על התרבות הארגונית, ולכן מומלץ פשוט להמתין ולראות מה נהוג - האם בשעה 17:00 מרבית העובדים כבר עוזבים, או שנשארים מעט יותר, האם בכלל מקובל בחברה זו לעבוד שעות נוספות, ואולי בכלל נהוג להישאר עד שעות מאוחרות?. כמובן שהדבר תלוי גם בכמות העבודה שיש לך לעשות בימים הראשונים מעבר לשעות העבודה. אם לדוגמא נתבקשת לקרוא חומר באופן עצמאי או לבצע איזשהו פרויקט שאתה כבר מסוגל לעשות ויש לך עדיין מה לעשות מעבר לשעות העבודה – הישאר. אך אם אין לך מה לעשות ואתה בקושי "מושך" עד סף היום – אין טעם להישאר. כך או כך, לא מומלץ בימים הראשונים לנהוג באופן קיצוני – לא כדאי להיות הראשונים ללכת אך גם לא כדאי להגזים ולהישאר עד מאוחר מדי, בוודאי כשאין לכך סיבה אמיתית והמטרה היא רק להרשים.
- נכונות להשקעה ולעמידה באתגרים - שדר לסביבה שהעבודה החדשה היא סוג של אתגר אישי עבורך, שאתה מאוד רוצה להצליח ושאתה מוכן להשקיע רבות לשם כך. היה חיובי באשר לכל שלב בחפיפה - זכור שתמיד, בכל עבודה, יש חלקים מעניינים יותר, שאוהבים יותר לבצע, ויש חלקים שפחות. לכן אל תפגין מורת רוח או תרעומת על היבטים שונים של התפקיד, גם אם זהו החלק הפחות נחמד בעבודה. בנוסף, גם אם אתה מגיע עם ניסיון קודם עשיר, גלה פתיחות לשיטות עבודה חדשות שלא הכרת, לתוכנות חדשות או לדרכי פעולה המקובלות בארגון זה ולא היו במקומות העבודה הקודמים שלך. זוהי הזדמנות מצוינת עבורך להעשיר את ניסיונך, להכיר אנשים חדשים ולעמוד במשימות וביעדים, השתדל אפילו ליהנות מכך.
לסיכום,
הימים הראשונים בעבודה אמנם לא קלים במיוחד, אך שמירה על פתיחות, חיוביות ונכונות ללמוד, כמו גם על יתר הכללים שהוזכרו במאמר, הם המפתח להצלחה. גם אם הכל נראה מסובך בהתחלה, אתה ודאי יודע ש"כל ההתחלות קשות", ושתוך מס' ימים או שבועות כבר תשתלב היטב ותרגיש כמו דג במים.
אז בהצלחה, ושחייה נעימה :)
© כל הזכויות שמורות לחברת אורטל משאבי אנוש
המאמר מנוסח בלשון זכר מטעמי נוחות, אך פונה לנשים וגברים כאחד.